Цукровий діабет і діти: як не допустити хвороби та повноцінно жити

14 листопада відзначали Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом, який є третім за поширеністю захворюванням в Україні після серцево-судинних та онкологічних недуг. Через цукровий діабет 2 типу в Європі передчасно помирає понад 1 млн. людей. Не краща ситуація в нашій країні – лише цього року захворіли на діабет понад пів мільйона українців. Особлива категорія пацієнтів – діти. Тож фахівці та батьки дітей, які хворіють на цукровий діабет, намагаються привернути увагу громадськості, владних структур до маленьких пацієнтів, аби поліпшити їхнє життя у соціумі з цією хворобою.

Зустріч, яку провела в онлай-форматі лікарка-педіатриня-ендокринологиня, доцентка кафедри педіатрії №2 ТНМУ Вікторія Фурдела, зібрала медичних сестер, вчителів, керівників гуртків, словом, усіх, хто працює з дітьми та молоддю. Мета заходу – як запобігти ускладненням, які можуть виникнути в дітей, хворих на цукровий діабет. Необізнана людина не завжди готова до таких «випробувань» і через незнання не завжди знає, як чинити в екстремальних випадках, коли хворій на цукровий діабет дитині можуть зашкодити або фізичні навантаження, або ж психологічні травмування чи інші події.

Захід зініціювала громадська організація батьків дітей, хворих на цукровий діабет «Діа-дім Тернопіль». Щоб охопити більшу кількість учасників, вирішили провести онлайн-зустріч, адже люди з невеликих містечок не завжди мають змогу дістатися обласного центру. Учасниками стали понад 70 осіб з освітніх закладів м. Тернополя, міст і селищ Тернопільщини, а також з Івано-Франківська, Рівного, Хмельницького, Гайсина, Одеси, Києва, Кам’янця-Подільського, Чернівців, Запоріжжя, Кривого Рогу, Шепетівки, Миколаєва, Калуша, Ромен. Відеоролик із записом зустрічі є вже на сайті нашого університету, отож кількість переглядів значно збільшилася.

«Це не перший захід, присвячений Всесвітньому дню боротьби з цукровим діабетом, – каже Вікторія Фурдела. – Ми щороку в різних форматах проводимо подібні зустрічі, акції, круглі столи. Виходили навіть на акції підтримки дітей, хворих на цукровий діабет, на Театральний майдан у Тернополі, щоб привернути увагу місцевої влади, бо ці діти мають багато потреб у повсякденному житті, зокрема, і матеріальних».

Особливе зацікавлення учасників викликав детальний розгляд ознак діабету, які може зауважити вчитель чи наставник дитини під час перебування у школі. Вікторія Фурдела розповіла про гострі ускладнення ЦД 1 типу, які можуть виникнути під час навчання в школі чи гуртках, а саме гіпоглікемія та гіперглікемія, та як надати першу домедичну допомогу дитині з цукровим діабетом.

Доповідачка привернула увагу учасників як уникнути паніки та поширених помилок, якщо дитині стає погано на уроці фізкультури чи під час інших шкільних занять, та ефективно допомогти дитині, хворій на діабет.

Під час зустрічі Вікторія Фурдела, крім відповідей на запитання учасників, акцентувала увагу й на чинниках, які призводять до розвитку цукрового діабету – надлишкова маса тіла, зловживання нездоровою їжею, недостатня фізична активність.

Багато уваги приділила проблемі дитячого ожиріння, яке є чи не головним чинником у виникненні цукрового діабету 2 типу. Ожиріння в усьому світі набуло характеру неінфекційної епідемії та за прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я до 2035 року більшість населення світу (51% або понад 4 мільярди людей) матиме надлишкову вагу чи ожиріння, а кількість дітей з ожирінням може зрости більш ніж удвічі. 2022 року, за результатами дослідження COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative), Україна посіла перше місце серед 33 країн європейського регіону за поширеністю надлишкової маси тіла та ожиріння серед дітей перших п’яти років життя (понад 17 %), що становить неабияку небезпеку для здоров’я й якості життя підростаючого покоління. Ожиріння – це багатофакторне захворювання з генетичною схильністю до порушень енергетичного обміну, яке маніфестує під впливом комплексу несприятливих чинників (соціальних, економічних, особистісних рис характеру й низької стресостійкості, традицій харчової поведінки в родині тощо). Діти з ожирінням мають утричі вищий ризик смертності в ранньому дорослому віці порівняно із загальною популяцією та у 18 разів вищий ризик розвитку цукрового діабету в молодому віці.

Під час прямого зв’язку представлено сучасні рекомендації щодо засад здорового харчування та режиму дня, яких необхідно дотримуватися задля запобігання ожирінню та ЦД 2 типу в дітей та підлітків.

Педагогам Вікторія Фурдела надала корисні посилання на авторитетні інтернет-ресурси, які допоможуть дізнатися більше актуальної інформації про засади збереження здоров’я школярів, які можна з успіхом використовувати на уроках чи позакласних зібраннях, адже всі ми живемо у середовищі, яке сприяє розвитку ожиріння та цукрового діабету.

Лише тісна співпраця між батьками, педагогами та лікарями є запорукою призупинення темпів прогресування цукрового діабету серед наймолодших мешканців нашої країни.

Лариса ЛУКАЩУК